Advies

Deskundig advies


Gedurende meer dan 30 jaren heeft Em.Prof. Donald Gabriels als gerechtsdeskundige opgetreden voor Rechtbanken in Oost- en West-Vlaanderen.

Als landbouwkundig ingenieur, ere-professor, en voormalig hoofd van de Vakgroep Bodembeheer van de Universiteit Gent, werd een jarenlange expertise opgebouwd met een brede ervaring in o.a. de technische aspecten en discussies bij de aanleg van natuurgrasvelden en sportterreinen en in het helpen oplossen van o.a. problemen

-Met bodems en substraten in landbouw, tuinbouw en tuinaanleg

-Drainage in akkerland, weiden, tuinen en bebouwingen

-Erosie, sediment transport en afstroming in en buiten de landbouwvelden

-Substraten en compost

-Schade aan gronden en gewassen

-Bij de aanleg van tuinen


Referenties: Rechtbanken van Gent,  Brugge, Veurne, Ieper. Oudenaarde, Merelbeke, Deinze, Dendermonde, Zomergem,


Aanleg van gras(sport)velden en tuinen

Gedurende verschillende tientallen jaren van onderzoek, in het laboratorium en in het veld, werd ervaring opgedaan over de aanleg van de toplagen van gras(voetbal)velden. Bodemstalen werden genomen van meerdere voetbalvelden in België en Engeland en de fysische en chemische eigenschappen werden bepaald. Uit die analyses konden richtlijnen worden voorgesteld.

voor de aanleg van de toplaag van natuurgras(sport)velden. Die ‘richtlijnen’ (GANDA CRITERIA) kunnen gevonden worden in www.gandacriteria.be.

Het aanleggen van een goede grondlaag is noodzakelijk voor een gezond grasveld.

Vanaf eind 2020 worden het geven van advies en de laboratorium- en veldtesten uitgevoerd in samenwerking met het door FIFA erkend laboratorium ERCAT van de Faculteit Ingenieurs-Wetenschappen en Materialen van UGent

 

Referenties:

-Voordrachten o.a. in Oostende, Gent, Genk, Lokeren,’s Hertogenbosch (NL), Zeist (NL), Barendrecht (NL)

- KBVB controle van de voetbalvelden van Anderlecht, Standard Luik, AAGent, Club Brugge, Charleroi.

-Voordrachten in de golf clubs van o.a. Sint-Martens-Latem, Breda

-Organisator van de ETS (European Turfgrass Society) Field Days in Gent (2011)

-Deelname aan de ETS Field Days en congressen in Gent, Valencia, Monaco en Kristiansand

-Master thesis van de Vakgroep Bodembeheer, Universiteit Gent door ir. Davy Ottevaere (2000): titel: Bodemfysische en bodemmechanische karakteristieken voor de bespeelbaarheid van voetbalterreinen


Aanleg van synthetische grasvelden

Het optimaal functioneren van synthetische grasvelden voor voetbal en hockey hangt, naast het verkrijgen van een optimale grasmat, ook af van de bodemfysische en bodemmechanische eigenschappen van de onderliggende lagen.

 Naast het testen van kunstgras door ERCAT zal  Em.Prof. Donald Gabriels, als privaat-deskundige, advies geven bij het onderzoek en bij de aanleg van hybridegrasvelden en natuurgrasvelden en tuinen.


Aanleg van wijngaarden

De wijnteelt wordt meer en meer populair in Vlaanderen. Nieuwe velden worden aangelegd en heraangelegd. Studies worden uitgevoerd in de wijngaarden van Heuvelland, West-Vlaanderen, België, met het doel de bodemfysische en bodemchemische karakteristieken ervan te bepalen.

Er werd advies gegeven voor de aanleg van een nieuwe wijngaard in de Scheldevallei nabij Gent (domein Waes).

Referenties:

-Master thesis van de Faculteit van de Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent door Emma Tavernier (2015): Variabiliteit in bodemeigenschappen van de Heuvellandse wijngaarden: karakterisatie en evaluatie van een ‘terroir’.

-Artikel in ‘De Boarebreker’ (Magazine voor Gastronomie en Toerisme): Donald Gabriels (2015): Het Heuvelland heeft een prima wijncultuur.

Activiteiten

Advice

Judicial and Private

Tourism

Guided tours

Travel

Organisations

Academic organisations

Sports

Art and Music

Products

Productions

Books

Journals

Articles


Copyright ©  All Rights Reserved Ganda Publi Productions